Zdravím všechny své obdivovatele! Jak se vám dnes žije? Za sebe bych se s vámi ráda podělila o něco křupavého, lahodného a plného zdraví prospěšných látek – o ořechy! Ach ano, ty malé zázraky přírody, které kromě toho, že dodávají našim pokrmům křupavost, jsou plné důležitých živin. Ráda je používám při vaření, ať už k přípravě chutných pokrmů, nebo jen tak na mlsání mezi jídly.
Vždyť co by to bylo za podzim bez křupání vlašských ořechů pod zuby nebo za dezert bez krémové chuti makadamových ořechů? To by mě zajímalo! Ale věděli jste, že každá odrůda ořechů má svou vlastní chuť a nutriční výhody? Ne ? No, dovolte mi, abych vás zavedla do báječného světa ořechů, kde prozkoumáme jejich různé druhy, jejich zdraví prospěšné účinky a způsoby, jak je zařadit do našeho každodenního jídelníčku. Pojďte, vezměte si zástěru a sáček ořechů, je čas vydat se na naši kulinářskou cestu!
View this post on Instagram
I. Různé typy ořechů a jejich vlastnosti
A. Grenobské vlašské ořechy
Vlašské ořechy Grenoble jsou známé svou charakteristickou skořápkou. Při konzumaci v čerstvém stavu mají lahodnou máslovou chuť. Tyto malé lahůdky, které jsou velkým pokladem regionu Rhône-Alpes, si francouzští kuchaři oblíbili natolik, že jsou ideální pro vymýšlení chutných receptů.
B. Makadamové ořechy
Makadamové ořechy pocházejí z Austrálie a jsou ceněny pro svou bohatou chuť a krémovou strukturu. Obvykle se používají do dezertů, například do lahodného čokoládového fondánu. Upravte si chuť na sladké s makadamovými ořechy.
C. Pekanové ořechy
Pekanové ořechy pocházející přímo ze Severní Ameriky jsou nevyčerpatelným zdrojem sladkosti. Jejich karamelizovaná chuť je skutečně jedinečná a patří mezi nesporné hvězdy koláčů.
D. Brazilské ořechy
Brazilské ořechy jsou proslulé vysokým obsahem selenu. Jejich jemná, sladká chuť se skvěle hodí do slaných pokrmů i dezertů.
E. Kešu ořechy
Kešu ořechy pocházejí z Jižní Ameriky a jsou neodolatelně křupavé. Obvykle se praží a solí, ale výborné jsou i obyčejné.
F. Mandlové ořechy
Jemné a mírně sladké mandle jsou v kuchyni velmi všestranné. Lze je použít do slaných i sladkých pokrmů.
G. Pistáciové oříšky
Pistácie jsou proslulé svou jasně zelenou barvou a jedinečnou, mírně slanou chutí. Často se používají do dezertů pro svou originalitu.
II. Zdravotní přínosy ořechů
A. Bohaté na živiny
Ořechy jsou vynikajícím zdrojem základních živin, jako jsou bílkoviny, vláknina, mononenasycené mastné kyseliny a vitaminy.
B. Vynikající zdroj antioxidantů
Ořechy bohaté na antioxidanty pomáhají chránit organismus před oxidačním stresem, který je spojen s mnoha chronickými onemocněními.
C. Pomáhá při regulaci hmotnosti
Navzdory vysokému obsahu kalorií vám ořechy mohou pomoci regulovat váhu díky obsahu vlákniny a bílkovin, které vám pomohou cítit se sytí.
D. Podporují zdraví srdce
Četné studie prokázaly, že ořechy pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a krevní tlak, což jsou dva klíčové faktory zdraví srdce.
E. Zmírňuje cukrovku 2. typu
Vlašské ořechy mohou být prospěšné pro osoby s cukrovkou 2. typu, protože mají pozitivní vliv na hladinu cukru v krvi.
F. Zlepšuje zdraví mozku
Vlašské ořechy jsou bohaté na DHA, což je typ omega-3 mastné kyseliny, která je spojována se zlepšením poznávacích schopností a chování.
G. Reguluje střevní tranzit
Díky vysokému obsahu vlákniny vlašské ořechy podporují střevní tranzit a pomáhají předcházet zácpě.
III. Jak zařadit ořechy do svého jídelníčku, abyste maximalizovali jejich přínosy
A. Doporučená denní spotřeba
Doporučená denní porce ořechů je 30 g, tj. hrst. To je dostatečná dávka na to, abyste si užili jejich prospěšných účinků, aniž byste se vystavili možným negativním účinkům jejich nadměrné konzumace.
B. Ořechy k snídani
Zařaďte ořechy do své snídaně tak, že je přidáte do cereálií, jogurtů nebo palačinek.
C. Ořechy jako svačina
Není nad malou hrst ořechů, která utiší chuť na něco dobrého. Jsou zdravé a zároveň výživné.
D. Ořechy v salátech
Drcené vlašské ořechy dodají salátům křupavost a chuť.
E. Ořechy v hlavních jídlech
Ořechy se velmi dobře hodí k bílému masu, rybám nebo zeleninovým pokrmům. Nebojte se popustit uzdu své kreativitě.
F. Ořechy v dezertech
A konečně, vlašské ořechy dělají v dezertech zázraky. Použijte je do koláčů, dortů nebo dokonce zmrzliny.
IV. Bezpečnostní opatření při konzumaci ořechů
A. Riziko alergií
Někteří lidé mohou být na ořechy alergičtí. Proto je vhodnější ověřit snášenlivost zpočátku konzumací malých množství.
B. Vysoký obsah kalorií
Ořechy mají vysoký obsah kalorií. Doporučuje se proto nepřekračovat doporučenou denní porci, aby se zabránilo přibývání na váze.
C. Možné interakce s některými léčivými přípravky
Vlašské ořechy mohou interagovat s některými léky, zejména s léky na srdce. Pokud pravidelně užíváte léky, je lepší se před konzumací většího množství ořechů poradit s lékařem.
V. Nejčastější mýty o ořeších
A. Tloustne se po ořeších?
Ne, po ořeších se netloustne, pokud je jíte s mírou. K přibývání na váze může vést jejich nadměrná konzumace.
B. Škodí ořechy srdci?
Řada studií naopak prokázala, že ořechy srdci prospívají. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a krevní tlak.
C. Jsou ořechy příliš tučné?
Ne. ořechy jsou sice bohaté na tuky, ale jsou to hlavně nenasycené tuky, které jsou zdraví prospěšné.
D. Jsou pražené ořechy méně zdravé než syrové?
Pražené ořechy si zachovávají většinu živin. Pokud jsou však pražené s olejem nebo máslem, mohou obsahovat další kalorie.
Obsah
- 1 I. Různé typy ořechů a jejich vlastnosti
- 2 II. Zdravotní přínosy ořechů
- 3 C. Pomáhá při regulaci hmotnosti
- 4 D. Podporují zdraví srdce
- 5 E. Zmírňuje cukrovku 2. typu
- 6 F. Zlepšuje zdraví mozku
- 7 G. Reguluje střevní tranzit
- 8 III. Jak zařadit ořechy do svého jídelníčku, abyste maximalizovali jejich přínosy
- 9 IV. Bezpečnostní opatření při konzumaci ořechů
- 10 V. Nejčastější mýty o ořeších